13
Jul
09

Finska klasskriget och Elmer Diktonious

Jag tog en liten närmare titt på Elmer Diktonious, det visade sig att det är samma man som gjort dikten på den till röda gardets reste staty som står i finland som, kanske det enda, minnet från den röda sidan kamp i det finska inbördeskriget. Jag har texten översatt till svenska hemma, och kommer satsa allt för att när jag updaterar denna artikel i eftermiddag både bjuda er på nordens kanske enda kvarvarande minnestaty över röda soldater samt en väldigt fin dikt. Jag behöver väl inte poängtera att det finns hundratals minneslundar, statyer och gravar för finska, svenska och tyska soldater på vita sidan under samma period. Däremot finns det bara några få gravar för röda sidan (som den i Vasa t.e.x som t.o.m. är utanför kyrkogården) samt en i Ekernäs och ett större i Helsingfors (Där Elmers verk också finns) men det verkar som att den enda större staty som rests har prytts av Elmers poesi.Tyvärr är det nästan omöjligt att hitta en bild på denna (har dock sett den på en projektsida av ett finskt museum), men jag ska göra mitt bästa tills updateringen kommer på detta inlägg. Som sagt, vinnarna skriver historien, och finland har till alldeles nyligen försökt radera och ignorera sin historia.

Han verkar även varit för tiden en känd socialistisk poet och författare och verkar ha gjort flera verk. Vissa som fick rent kulturella framgångar, de fina salongerna i Sverige verkar ha sneglat på verkan någolunda. Förmodligen för det mörka i dem. Oavsett så är han utan tvekan intressant för oss som intresserar oss för historiskt kuriösa personligheter. Han verkar även varit inblandad, i och för sig efter sin död, till åtminstone en film ”Häng dig pojkfan!” och verkar genom hela sitt liv varit en ganska djup personlighet som stod den ganska typiska finska svårmodheten nära. Ta och lyssna på hans dikter!

elmerElmer på senare dar

Hur man än vrider och vänder på det så kommer jag in på det finska inbördeskriget (eller som vi säger Finska Klasskriget) om och om igen när jag sätter mig ned och funderar över den här mannens liv. Jag har alltid trott att litteraturen kring det finska inbördeskriget har varit någolunda smal, särskilt sedan finska staten sedan 1918 alltid försökt tysta ned nordens enda revolutionsförsök och i synnerhet den brutala vita terrorn som drog igenom landet och som uppvisade en sådan reaktionär brutalitet som t.o.m. Codrenau skulle uppskattat. I den intervju jag läste igår (som jag hoppas jag kan göra om till PDF) så innebär den vita terrorn b.l.a. att kvinnor med byxor blev skjutna på plats, och att gripna kommunister blev i vissa fall avrättade genom att få sin partibok fastspikad i pannbenet. En försmak således på vad Lapporörelsen sedan skulle försöka genomföra med sin fascistiska kontrarevolution, som dock den redan så reaktionära och borgeliga staten avledde. Hursomhelst jag tänker inte gå igenom kriget som sådant, däremot hittar ni nog mycket läsvärt när jag fortsätter gagga, nämnvärt är i alla fall svenska arbetarrörelsens och Sveriges vita inblandning.

finsk-tysk vänskap 1918Enad front mot de röda.

Tiderna verkar dock förändrats. Från att ha varit en period som främst vänsterns medier har brytt sig om (Med Folkmakts text om det finska klasskriget som kanske den bästa sammanställningen i tidningsform) eller i skönlitterära verk som Väinö Linnas ”Högt bland Saarijärvis moar”, så verkar nu finländarna till sist vilja ta tag i sin historia, och verkar t.o.m. börjat filmatisera perioden, och även vilja, med lite försök till att vara objektiva, fixa till sin historia. Bästa sammanställningen från vår sida för dock falla på Polkagrisarna, läs deras sammanfattning här. Även om Flamman även lyckats belysa ytterligare en författares öde. Annars har denna heroiska period i nordisk revolutionär tradition mest skrivits om förra året vid 90-års minnet, Aftonbladet publicerade en ganska bra artikel av Greider som faktiskt sätter Finlands premiärminister i bättre ljus.

krigsfångarRöda krigsfångar

Efter kriget så flydde de som kunde utomlands, bland annat kom 500 till Sverige (trots hot om att skickas tillbaka av Svensk regering), men andra begav sig av till Sovjetunionen (B.l.a. en av arbetarledarna ”Den röda emissarien” O.W. Kuusinen som det finns en bra biografi om där det politiska spelet i kriget avslöjas). Andra begav sig iväg för att fortsätta revolutionen och för att t.ex. delta i spanska inbördeskriget.

Dock verkar finländarna i det spanska kriget aldrig varit speciellt många, de flesta verkar ha begett sig till Sovjetunionen, dit även det ”röda ledarskapet” begav sig. De som var kvar fick senare känna på Lapporörelsen pogromer, småmord och åratal av fångläger. Det finns dock en avhandling som handlar om överlevare.

Officiella rapporter kring kriget existerar det dock inte så stor utsträckning. Men med lite hjälp så kom jag över att åtminstone en intressant rapport har gjorts kring Sveriges medierapportering i kriget den finns även lyckligvis för oss som inte fuskar i skolan även i orginal på PDF. Finska staten har också släppt en gratis bok om kriget i PDF format på 260 sidor som komplement till allt annat som går att läsa. För er som vill gå förbi Armémuseet i Stockholm (som jag gör titt som tätt och en gång hittade en utställning om våra svenska frivilliga i spanien under utställningen ”Hjältar”) så finns fortfarande utställningen ”Blod i Snön” kvar som är en liten hörna på nedersta våningen, knappast faktarik men värt att se. I övrigt är kriget väldokumenterat, inte minst av vita sidan som rent utav badat i segeryran, med lite kunskaper i google kan man hitta hundratalsbilder från kriget. Värt att notera att det finns en autentisk film där ute också.

int-arkebusVanligaste bilden i borgelig media. Överklassen avrättas.
Det var stående order att ej godkända avrättningar, mord och våldtäkter bestraffades med döden i Röda Garden.

Det har även nyligen utkommit en ny bok om den vita terrorn ”I Bödlarnas Fotspår” som garanterat kommer köpas in. Med allt detta i bagaget verkar trots allt finnarna till sist vilja börja bearbeta de fruktansvärta folkmord de genomförde mot socialdemokrater, kommunister, anarkister och i vissa fall även rent ut av liberala strömningar i befolkningen. Om ni kan finska finns det mycket att hämta på finska arbetararkivet. Om ni har finsk släkt (som en sann svensk proletär) kan ni även ta reda på ganska lätt vad som hände era släktingar 1918. Det finns även ett arkiv med ljud och bild finska YLE tv som inte bara tar upp kriget utan även sociala rörelser i Finland under perioden. En annan blogg som har en hel del i ämnet är Röda Raketer.

reaktionenreaktionen2Okända arbetare avrättas

Marxistiska arkivet ger oss också ett antal namn kring ledande kommunister i revolutionsförsöket. En strålande, dock vit, sammanställning från Österbotten finns också. Revolutionär Marxism #3 har också en längre, leninistisk, artikel om kriget.

Men allt det här kan ni redan veta om, ni kanske redan har läst allt, vem vet ni kanske har sett den staty som jag söker så febrilt efter, men jag tror inte ni har läst ”Vi kommer tillbaka!” en Roman om det finska inbördeskriget av Gennadaij Fisch, läs boken som helhet här!

Denn Fisch verkar ha varit ganska flitig och en hans verk går att ladda hem och läsa här! Ett stort tack till denna Erik Jonsson som översatt mängder av ryska böcker till svenska!

Glöm för guds skull inte heller att läsa ”10 dagar som skakade världen” av den i kriget avrättade John Reed, även om denna bok avhandlar händelserna just före finska klasskriget i Petrograd.

Slutligen så vill jag ge en postum eloge till det Röda Garde som höll ut längst i kriget mot de vita. Kvinnobataljonen i Helsingfors tog hellre sina liv och stred till sista kvinna, trots en helt hopplös situation, vilket fick både vita soldater att frukta och beundra dem. Antagligen stred de så hårt på grund av de fruktansvärda brott den vita sidan genomförde mot alla röda kvinnor och av ren ideologisk övertygelse. Inga fångar kunde tas efter striden. Kampen är noga arkiverad litterärt, men tyvärr finns inga bilder, men nog fan kan finska kvinnor vara sturska nog!

Annonser

0 Responses to “Finska klasskriget och Elmer Diktonious”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Kategorier

Sidor

juli 2009
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: