12
Jul
09

Elmer Diktonius, våra nöjen 1930 (Eller antikvariat är dagens folkbildning)

Jag är en sån där person som cruisar mellan antikvariat någon gång i veckan och inhandlar ditt som tatt, så gott som alltid hittar jag något läsvärt. I synnerhet har mina vanor gjort mig till en flitig läsare av Clarte, Zenit, Häften för kritiska studier, FiB och Ord & Bild.

Jag rekommenderar samtliga då dessa tenderar att ha bättre innehåll, åtminstone om man är historieintresserad och uppskattar även en ganska bred yta för analyser. Dagens räd gav b.l.a. Ord & Bild (Del 1 special om 30-talet) där svenska strejkbrytarorganisationers historia gås igenom, SAP’s samförståndsanda för tiden styckas hejvilt (och analyserar i djupet på b.l.a. SAP’s propagandafilm mot fackföreningsfolk och kommunister ”Karl Fredrik Regerar”) samt att den intervjuar antifascister och kommunister för dagen. Ett annat fynd var ett nummer av FIB med intervju och kanske den första sammanfattningen av den finska klasskriget 1918 samt en dubbelnummer av FiB med satir/karaktyrsbilder samt socialistiska konstnärer. B.l.a. en väldigt fin bild om ETA’s bildande.

En vanlig vecka således. Jag uppmanar alla, och det är en hel del som undrar vars jag får tag på allt, att rota i antikvariatens djup.

Förra veckan kom jag över en bok som fortfarande har satt tydliga spår, nu när jag ändå skriver om mina antikvariatseskapader kan jag lika gärna ta med den. Titeln är ”Vänstervridningen” och är en svensk anti-kommunist stora verk. Tyvärr hittar jag inte boken nu, har en hel röra för tillfället. Men den rekommenderas starkt, det framanar tidsvis skratt, tidvis belyser boken den extremism som svensk borgelighet uppvisade mot 70-tals rörelsen, Boken hyllas förövrigt vid sig utgivning av samtliga borgeliga tidningar, och innehållet är allt ifrån moderat, snarare osar den av kraftig reaktionära strömningar och har likheter med NSDAP’s propaganda.

karlfredrik_regerar_34Samförståndets ansikte i Sverige

Nåväl. Det var inte därför jag började skriva det här inlägget. Jag började skriva det för att jag kom över en gammal arbetarpoet under pseudonymen Elmer Diktonious som publicerade en dikt 1930 i Våra Nöjen. På många sätt tycker jag den är bland de radikalare alstrerna, och utan tvekan sätter fingret på en 30-tals känsla och man kan även finna likheter med dagens trötthet på den liberala hegenomin.

Jag älskar
Den moderna kvinnan,
med ej de förbannade artificiella ögonbrynen
som gör alla lika
Jag är antilångkjolist
Jag älskar icke
den moderna ungdomen
halv, ljum
kvasiliberal i allt,
erotik, Freud, Pan-Europa
Hur ungdom ska vara?
Ja, bra då
den lever för fan i
våld!
Men nu
flabbar den
en liten halvhet här,
och liten där,
men inga stora hela bragder

Med lite tur kan jag komma över Karl Fredrik Regerar, socialdemokratins propagandafilm mot kommunister, fackföreningsfolk och en reel studie i samförståndsandan som fortfarande reagerar i Sverige. Den borde vara bland det intressantaste man ske se från perioden. Men lite tur scannar jag in artiklen till PDF format. Det är sällan man stöter på artiklar idag som analyserar, och avmaskerar, filmer.

Annonser

0 Responses to “Elmer Diktonius, våra nöjen 1930 (Eller antikvariat är dagens folkbildning)”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s


Kategorier

Sidor

juli 2009
M T O T F L S
« Jun   Aug »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Annonser

%d bloggare gillar detta: