10
Jun
09

Trotskij: Om den kommunistiska människan

Säga vad man vill om texten här nedan. Slaktaren från Kronstadt hade sina ljusare stunder, även om texten idagsläget både kan framana skratt, gliringar och få folk att tappa hakan så anser jag texten visa på en framtidstro och en nödvändig analys över vad vi vill åstakomma med vår revolution med människan i sig. Även om Trotskij revolution knappast kan kallas min egen, så måste vi fundera ut vad vi vill uppnå. Om marxismen pekar på kommunismen som en ren evolutionär ekonomisk och politisk process. Borde inte människan utvecklas med den? Miljön påverkar som vi vet människan och revolution och kamp i synnerhet. Framförallt ger texten ett visst hopp och en motbild att framlyfta och sträva efter, om än på snudden på fanatisk, mot den liberala hegenomins konsumentmänniska som existerar idag. Den pekar i en riktning, som historiskt gick fel och i synnerhet känns svagt och oprecesist, men är något vi måste bygga vidare på för att skapa en motkultur.

Urval från ”Litteratur och revolution”:

”Och mer än så. Människan kommer äntligen att börja bli harmonisk. Hon kommer att göra det till sin uppgift att uppnå skönhet genom att skänka sina egna lemmars rörelser den yttersta pre­cision, avsiktsfullhet och ekonomi i sitt arbete, sin gång och sin lek. Hon kommer att försöka behärska först de halvmedvetna, sedan de undermedvetna processerna i sin egen organism, sådana som andningen, blodcirkulationen, matsmältningen, fortplantningen, och hon kommer att försöka underordna dem viljans och förnuftets kontroll, inom nödvändiga gränser. Även det rent fysiologiska livet kommer att bli föremål för kollektiva experiment. Den mänskliga arten, den nu stelnade homo sapiens kommer ännu en gång att utsättas för radikal omformning och kommer i sina egna händer att bli objekt för de mest komplicerade metoder för konstlat urval och psykofysisk träning. Detta är helt i linje med utvecklingen.

Människan drev först ut de mörka elementen ur industri och ideologi, genom att ersätta den barbariska rutinen med veten­skaplig teknik och religionen med vetenskapen. Sedan drev hon ut det omedvetna ur politiken, genom att ersätta monarkin och klassen med demokrati och rationalistisk parlamentarism och därefter med den klara och öppna sovjetdiktaturen. De blinda elementen har rotat sig ordentligt fast i de ekonomiska förhållandena, men människan driver ut dem därifrån också, med hjälp av socialistisk organisation av det ekonomiska livet. Detta gör det möjligt att från grunden bygga upp det traditionella familjelivet igen. Slutligen är människans själva natur gömd i det djupaste och mörkaste hörnet av det omedvetna, av det elementariska, av alven. Är det inte självklart att de största forskningssträvandena och de främsta skapande initiativen kommer att gå i den riktningen?

Den mänskliga rasen kommer inte att ha slutat med att krypa på alla fyra inför Gud, kungen och kapitalet för att sedan ödmjukt underkasta sig ärftlighetens mörka lagar och ett blint sexuellt urval! Den emanciperade människan kommer att vilja nå en större jämvikt i sina organs arbete och en mera harmonisk utveckling och användning av sina vävnader för att minska fruktanför döden till en förnuftig reaktion från organismen mot fara. Det är inget tvivel om att människans extrema disproportion i organens och vävnadernas utveckling och förslitning ger livsinstinkten formen av en morbid och hysterisk fruktan för döden, som förmörkar förnuftet och ger näring åt de dumma och förnedrande fantasierna om livet efter döden.

Människan kommer att ha som sitt mål att behärska sina egna känslor och att få upp sina instinkter i höjd med medvetandet, att göra dem genomskinliga, att sträcka sin viljas trådar in i dolda skrymslen och därigenom lyfta sig själv upp till ett nytt plan, att skapa en högre social och biologisk art, eller, om ni vill ursäkta, en övermänniska.

Philosophy

Internationella Kommunistiska Strömningen debatterar boken här.

I övrigt är boken ett raljerande om tämligen ovesäntlig konst och kultur.

Åtminstone tills jag orkar greppa det hela.

Annonser

0 Responses to “Trotskij: Om den kommunistiska människan”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


Kategorier

Sidor

juni 2009
M T O T F L S
    Jul »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  
Annonser

%d bloggare gillar detta: